Ylipaino lisää mielenterveysongelmien riskiä läpi elämän 

Ylipaino lisää mielenterveysongelmien riskiä läpi elämän 

Mikko
by Mikko
July 20, 2023 0

Ylipaino lisää riskiä mielenterveysongelmien puhkeamiselle. Tämä koskee kaikkia ikäluokkia, mutta useimpien sairauksien kohdalla naisilla on suurempi riski kuin miehillä. Näin sanoo hiljattain julkaistu Complexity Science Hubin ja Viennan lääketieteellisen yliopiston tutkimus. Tulokset julkaistiin Translational Psychiatryssa.

ENSIMMÄINEN DIAGNOOSI: YLIPAINO

“Olemme analysoineet väestön laajuisen kansallisen rekisterin Australiassa vuosien 1997 ja 2014 välillä sairaalaan joutuneista henkilöistä ja määrittäneet riskin ylipainon komorbiditeeteille sekä huomattavat tilastolliset erot sukupuolille,” selitti Complexity Science Hubin Elma Dervic. Tutkimuksessa selvisi, että ylipainon diagnoosi nosti huomattavasti useiden eri mielenterveysongelmien riskiä kaikissa ikäryhmissä. Mielenterveysongelmia olivat esimerkiksi masennus, nikotiiniaddiktio, psykoosi, ahdistus, syömishäiriöt ja persoonallisuushäiriöt.  

Yllättäen tutkijat huomasivat suuren eron eri sukupuolien välillä useimmissa mielenterveysongelmissa. Naisten riski kaikille sairauksille paitsi skitsofrenialle ja nikotiiniaddiktiolle oli suurempi. 

16,66% ylipainoisista miehistä kärsii myös nikotiiniaddiktiosta, kun taas ylipainoisista naisista vain 8,58%. Masennukselle arvot ovat lähes päinvastoin. Diagnosoidut masennusjaksot olivat lähes kolme kertaa yleisimpiä ylipainoisille naisille (13,3% ylipainoiset; 4,8% ei ylipainoiset). Ylipainoiset miehillä yleisyys oli kaksinkertainen ei ylipainoisiin miehiin verrattuna (6,61% ylipainoinen; 3,21% ei ylipainoinen).

Mikko
Mikko
Leave a Reply

Your email address will not be published.