Tutkijat varoittavat äärimmäisen sään aiheuttamista sydänsairauksista

Tutkijat varoittavat äärimmäisen sään aiheuttamista sydänsairauksista

Mikko
by Mikko
September 15, 2022 0

2,3 miljoonalla eurooppalaisella tehdyn analyysin mukaan on löydetty yhteyksiä kylmän sään ja sydänsairauksista kuolemisen kanssa, erityisesti huonoilla asuinalueilla.

Tutkimus esiteltiin ESC Congress 2022 -tapahtumassa. Kuuma sää on linkitetty sydänsairauksien ja aivohalvauksien aiheuttamiin kuolemiin. Eli äärimmäiset sääolot eivät ole mikään peli vaan ne tulee ottaa tosissaan.

Tutkimuksen kirjoittaja Stefan Agewall Oslon yliopistosta sanoi:

”Ilmastonmuutos johtaa globaalin lämpötilan kasvuun, mutta myös äärimmäiseen kylmyyteen joillakin alueilla. Yli 70 000 kuolemaa tapahtui Euroopassa kesällä 2003 intensiivisen kuumuuden takia. Kylmä sää on myös vaikuttanut kuolemiin ja sairaalaan joutumiseen. Aikaisemmat tutkimukset kylmyyden ja kuuman sydän- ja verisuonivaikutuksista käyttivät lähinnä yhteenlaskettua dataa, kuten päivittäisiä kuolemia per kaupunki. EXHAUSTION-projekti käyttää yksittäistä dataa, jonka takia voimme tunnistaa alaryhmät, jotka tarvitsevat suojelua. Näin nostamme kestävyyttä tulevien sääilmiöiden aikana.”

Analyysi sisälsi 2,28 miljoonaa aikuista viidestä eri tutkimuksesta, jotka on tehty Italiassa, Saksassa, Britanniassa, Norjassa ja Ruotsissa vuosien 1994 ja 2010 välillä. Keski-ikä oli välillä 49,9-71,1 ja naisia oli 36-54,5%. Osallistujilla oli ja ei ollut sydän- ja verisuonisairauksia.

Tiedot kuolemista ja uusista sairauksista kerättiin kuolema- ja tautirekistereistä sekä seurantakyselyillä. Päivittäinen keskimääräinen ilman lämpötila osallistujien kotipaikassa kerättiin paikallisten sääasemien kautta sekä arvioimalla käyttäen lämpötiladatan mallinnusta. 

Mikko
Mikko
Leave a Reply

Your email address will not be published.