Terve mieli vaatii harrastuksia
Mielen hyvinvointi on pohja kaikelle ihmisen hyvinvoinnille. Se mahdollistaa tasapainoisen, onnellisen elämän ja antaa riittävät eväät vastoinkäymisten kohtaamiseen.
Hyvinvoiva mieli on monen asian summa. Terveelliset elämäntavat, sosiaalinen elämä, perhesuhteet, työ, henkilökohtainen resilienssi – monet sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat siihen.
Harrastukset tukevat omalta osaltaan mielen hyvinvointia. Kun elämässä on sopivassa määrin lepoa ja mielekästä tekemistä, ollaan ideaalitilanteessa.
Lähtökohtana terveelliset elämäntavat
Mielen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että elämän peruspilarit ovat kunnossa. Terveelliset elämäntavat luovat sellaiset olosuhteet, joissa mieli pystyy voimaan hyvin.
Terveelliset elämäntavat muodostuvat ennen kaikkea näistä kolmesta asiasta:
- Riittävä lepo – Unentarve on yksilöllinen, mutta lähtökohtaisesti aikuisen ihmisen pitäisi nukkua noin 7–8 tuntia vuorokaudessa. Kuuntele omaa kehoasi. Jos tunnet olosi usein väsyneeksi, kokeile pidempää uniaikaa.
- Liikunta – THL:n mukaan aikuisen ihmisen (18–65 v.) tulisi harrastaa vähintään 2 h 30 min kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa viikossa. Vaihtoehtoisesti raskasta liikuntaa riittää 1h 15 min. Liikunnan tulisi olla mahdollisimman monipuolista ja sen tulisi jakautua usealle päivälle.
- Hyvä ruokavalio – Terveellinen ruokavalio on monipuolista ja sisältää esimerkiksi runsaasti kasviksia ja hedelmiä, pehmeitä rasvoja, täysjyvätuotteita sekä laadukkaita proteiineja. Säännöllinen ruokarytmi auttaa vähentämään napostelua.
Lisäksi on tärkeää huolehtia läheisistä ihmissuhteista. Vuorovaikutus muiden kanssa edistää mielen hyvinvointia, ja suhteet tuovat lisää sisältöä elämään. Jos elämästäsi puuttuu läheisiä suhteita, niitä saattaa löytyä vaikkapa uuden harrastuksen kautta.
Harrastukset mielen hyvinvoinnin tukena
Usein arki on kiireistä, täynnä rutiineja ja ehkäpä hieman stressaavaakin. Harrastukset katkaisevat ajatukset työn sekä arkielämän pyörteistä ja tuovat mukavaa vaihtelua viikkoihin.
On tärkeää, että harrastustoiminta on itselle mielekästä. Tällöin se rentouttaa, auttaa vähentämään stressiä ja tuo lisää iloisia hetkiä keskelle arkea.
Uudet harrastukset tuovat elämään uusia stimulantteja ja haastavat oppimaan asioita. Usein harrastuksiin liittyy jollain tapaa myös yhteisöllisyys. Nämä kaikki asiat hellivät mieltä ja edesauttavat onnellisuuden tunnetta.
Harrastuksia on moneen lähtöön, ja moneen niistä voidaan lähteä mukaan matalalla kynnyksellä. Itselle sopivan harrastuksen löytymistä auttaa oman itsensä tunteminen.
Jos olet introvertti, valintasi on ehkäpä jokin yksilötoimintaan keskittyvä harrastus. Esimerkiksi kotijumppa, vaellus, kokkaaminen, lukeminen tai pelaaminen voisivat olla sopivia harrastuksia. Pelaaminenkin onnistuu nykyään helposti, sillä moni verkossa toimiva kasino ei rekisteröintiä tarvitse.
Mikäli taas olet ekstrovertti, saat varmasti paljon irti harrastuksista, joihin liittyvät sosiaaliset aktiviteetit. Tällaisia voisivat olla vaikkapa urheilujoukkueet, harrastelijateatteri, vapaaehtoistyö tai muu vastaava.
Miten aloittaa uusi harrastus?
Joskus uuden harrastuksen aloittaminen saattaa tuntua monimutkaiselta. Etenkin aikuisella iällä kynnys uusien harrastusten pariin lähtemiseen voi olla korkea.
Ensimmäisenä kannattaa selkeyttää itselle, mitä harrastukselta haetaan. Tuntuuko arki liian tasaiselta ja kaipaat siihen vauhtia? Onko arki kaoottista ja tarvitset rauhoittumisen hetkiä? Entä muiden seura: saatko sitä jo vaikkapa töissä liikaa vai kaipaisitko uusia kontakteja?
On hyvä ottaa huomioon myös se, millaisiin aikatauluihin sinun on mahdollista sitoutua. Harrastuksen ei tulisi aiheuttaa lisää painetta arkeen, joten kannattaa valita sellainen toiminta, joka on helppo järjestää.
Tietysti oma budjetti voi vaikuttaa myös siihen, millaiseen harrastukseen on mahdollista lähteä mukaan. Jos budjetti on rajallinen, kannattaa ehdottomasti tutustua kaupunkien ja kuntien järjestämiin harrastusmahdollisuuksiin – ne ovat usein edullisia.
Monet seurat ja organisaatiot järjestävät ilmaisia kokeilupäiviä, joiden aikana harrastuksiin on mahdollista tutustua maksutta. Nämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.
Testaa rohkeasti erilaisia harrastuksia, niin löydät itselle sopivan. Jos yksin lähteminen tuntuu hankalalta, pyydä kaveri mukaan. Ei sopivaa tuttua? Somesta löytyy useita harrastusryhmiä, joista saatat hyvinkin saada kaverin mukaan.
Lopuksi
Omilla valinnoilla, elämäntavoilla ja harrastuksilla on iso merkitys mielen hyvinvointiin. On myös hyvä osata tunnistaa, jos omat voimavarat eivät enää jostain syystä riitä. Skeematerapia tai muut terapiamuodot voivat tällöin toimia tukena.
Voit kuitenkin luoda tukevaa pohjaa hyvinvoinnille elämällä terveellisesti, huolehtimalla suhteista ja hankkimalla harrastuksia.