Skeematerapian Uusi Vaihe: Ryhmämuotoisen Lähestymistavan Potentiaali Persoonallisuushäiriöiden Hoidossa
Vuoden 2024 systemaattinen katsaus osoittaa, että ryhmämuotoinen skeematerapia (GST) on tehokas ja kustannustehokas hoitomuoto erityisesti persoonallisuushäiriöistä kärsiville potilaille.
Tutkimuksen mukaan GST soveltuu erinomaisesti tilanteisiin, joissa yksilöterapiaan ei ole riittävästi resursseja, kuten julkisessa terveydenhuollossa.
Miten skeematerapia toimii?

Skeematerapia yhdistää kognitiivisen käyttäytymisterapian, psykoanalyyttiset teoriat ja kiintymyssuhdeteorian. Hoito keskittyy muuttamaan syvään juurtuneita haitallisia käyttäytymiskaavoja eli “skeemoja”, jotka usein juontavat juurensa lapsuudesta. Ryhmämuotoinen toteutus tarjoaa vertaistukea ja vahvistaa turvallisen vuorovaikutuksen kautta hoitovaikutusta.
Suomessa kiinnostus kasvaa
Myös Suomessa kiinnostus skeematerapiaan on kasvanut nopeasti. Esimerkiksi HUS Psykiatria tutkii uusia psykoterapiamuotoja, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee aktiivisesti ohjeita hoitomuotojen valintaan. Kelan kuntoutuspsykoterapia tukee psykoterapian saavutettavuutta erityisesti nuorille ja työikäisille.
Sorsan ja tiede Suomen kentällä
Suomalaisissa tutkimusyhteisöissä, kuten Itä-Suomen yliopistossa, kehitetään parhaillaan kotimaisia mittareita arvioimaan skeematerapian vaikuttavuutta. Esimerkiksi SORSAN-projektissa selvitetään, kuinka persoonallisuushäiriöiden hoitoon voidaan sisällyttää enemmän kulttuurisesti soveltuvia menetelmiä. Tiede Suomessa hyötyy suuresti tällaisista moniammatillisista ja kansainvälisistä yhteistyöhankkeista.
Yhteiskunnallinen merkitys

Valtioneuvoston kanslia on linjannut mielenterveysstrategiassaan, että tehokkaiden ja skaalautuvien hoitomenetelmien kehittäminen on yksi kansallisen mielenterveysohjelman painopisteistä. Skeematerapia voi tarjota ratkaisun kasvavaan terapiatarpeeseen etenkin perusterveydenhuollossa, jossa resurssit ovat rajalliset.
Lisätietoa ja tukea
Skeematerapiaan liittyvää koulutusta järjestävät muun muassa Suomen Psykologiliitto ja Valvira, jotka myös valvovat psykoterapeuttien pätevyyttä.