Onnistuminen vs. pettymys
Onnistumisen ja pettymyksen tunteet kuuluvat elämäämme. Kummallakin niistä on oma roolinsa tasapainoisessa mielessä. On tärkeää osata tunnistaa näitä tunteita ja ymmärtää niiden syntymistä – se tekee niiden käsittelystä helpompaa.
Mistä onnistumisen tunteet syntyvät? Miksi erityisesti pettymyksen tunteita on hyvä tarkastella lähemmin? Tässä avaamme aihetta tarkemmin.
Onnistumisen tunne
Onnistuminen on hankalaa määritellä universaalisti, sillä jokainen meistä asettaa erilaiset kriteerit omille onnistumisille. Kyseessä on yksilöllinen kokemus, johon vaikuttavat monet tekijät, kuten henkilön historia ja arvot.
Yleisesti voitaisiin sanoa, että onnistuminen syntyy siitä, kun saavutetaan jokin itselle asetettu tavoite. Onnistumisen tunteita voidaan kokea myös, vaikka varsinaista tavoitetta ei olisi asetettu, mutta tunnetaan silti saavuttaneen jotain tärkeää.
Onnistuminen voi olla päämäärähakuista, mutta se voi olla yhtä lailla isojen suuntaviivojen asettamista ja niiden seuraamista.
Kyseessä on vahvasti positiivinen tunne, joka tuntuu hyvältä. Tätä tukee se, että usein onnistuminen saa tunnustusta myös ulkopuolelta.
Onnistumiset ovat tärkeitä, sillä ne osallistuvat itseluottamuksen rakentamiseen. Ne luovat uskoa omaan pystyvyyteen ja nostavat itsetuntoa. Tämä taas motivoi asettamaan uusia tavoitteita ja arvostamaan omia valintoja.
Kun koet onnistumisen tunteita, anna itsellesi lupa nauttia niistä täysin rinnoin. Onnittele itseäsi ja juhli saavutuksiasi – olivatpa ne sitten isoja tai pieniä.
Pettymyksen tunne
Pettymykset syntyvät, kun odotukset eivät kohtaa todellisuutta. Sydänsurut, ohi mennyt ylennys tai vaikkapa unohdettu syntymäpäiväonnittelu voivat aiheuttaa pettymyksen tunteita.
Pettymys on vahva tunne, joka näkyy myös fyysisessä olemuksessa. Ryhti voi lysähtää, ilme valahtaa ja joskus saattaa itkukin päästä. Pettymyksestä seuraa usein muita negatiivisia tunteita, kuten suru ja viha.
Toistuvat pettymykset voivat aiheuttaa turhautumisen tai avuttomuuden tunteita etenkin, jos niitä ei pystytä käsittelemään riittävällä tasolla. Tämä taas voi johtaa siihen, että potentiaalisesti pettymyksiä aiheuttavia asioita aletaan vältellä.
Kukaan ei voi kuitenkaan onnistua aina, ja pettymyksen pelkääminen estää elämästä täysipainoista elämään. Siksi on tärkeää osata käsitellä pettymyksen tunnetta ja oppia pääsemään siitä yli.
Konkreettinen esimerkki käsittelemättömien pettymyksen tunteiden vaikutuksesta löytyy myös rahapeleistä, joita esimerkiksi toimivat pikakasinot tarjoavat. Jokainen kolikkopelejä pelannut tietää, että kierros voi päättyä yhtä hyvin voittoon kuin tappioon. Tappio aiheuttaa luonnollisesti hetkellisen pettymyksen tunteen.
Jos tämän tunteen antaa lipua yli siihen takertumatta, pysyy pelaaminen hauskana. Takertuminen tunteeseen taas voi johtaa esimerkiksi siihen, että voittoa lähdetään tavoittelemaan pakonomaisesti.
Tapoja pettymyksen käsittelyyn
Vaikka pettymys tuntuisi painavalta ja lannistavalta, on sen käsittelyyn olemassa monia keinoja. Tässä on muutamia vinkkejä, miten päästä tunteesta yli:
- Vaikka kyseessä on pahaa oloa aiheuttava tunne, älä kiirehdi sen käsittelyssä. Anna itsellesi tarvittava aika, jotta paha olo pääsee purkautumaan ulos.
- Tarkastele omia tuntemuksiasi itsenäisesti ennen kuin puhut pettymyksestä muiden kanssa. Näin osaat määrittää, mitkä ovat omia aitoja tunteitasi, joita muiden mielipiteet eivät ole värittäneet.
- Peilaa tunnetta historiaasi ja perhesuhteisiisi. Löytyykö sieltä syitä siihen, miksi tunnet niin kuin tunnet?
- Pyri eroon liian ankarasta itsekriittisyydestä. Jokainen epäonnistuu joskus – tämä ei tee sinusta huonoa ihmistä.
- Tarkastele odotuksiasi. Jos odotusarvo ei ole realistinen, on pettymyksen kohtaaminen todennäköistä.
- Ole armollinen ja helli itseäsi jollain sinua ilahduttavalla: hierontahetkellä, hyvällä ruoalla, kahvikupilla tai rauhallisella lenkillä.
- Huomioi tunteen vahvuus ja toistuvuus. Jos kärsit pettymyksistä jatkuvasti, saattaa kyseessä olla masennuksen oire.
Mikäli sinulla on edelleen hankaluuksia käsitellä pettymyksen tunnetta, voi olla syytä kaivautua syvemmälle. Joskus taustalta löytyy syntylähteitä, jotka vaativat toisenlaista lähestymistapaa, kuten kognitiivinen terapiaa tai skeematerapiaa.
Lopuksi
Kaikki tunteet kuuluvat ihmiselämään ja ovat hyväksi – ilman negatiivisia tunteita emme osaisi arvostaa positiivisia tunteita samalla tavalla. Niiden käsittely auttaa kasvamaan ihmisenä ja tiedostamaan paremmin omia piirteitä, ominaisuuksia ja vahvuuksia.
Juhli siis reilusti omia onnistumisiasi ja anna itsellesi myös lupa surra pettymyksiä.