Mitkä vapaa-ajan aktiviteetit pienentävät dementian riskiä?

Mitkä vapaa-ajan aktiviteetit pienentävät dementian riskiä?

Mikko
by Mikko
August 23, 2022 0

Vapaa-ajan aktiviteetit, kuten lukeminen, jooga ja ajan viettäminen läheisten kanssa, voivat auttaa dementiariskin pienentämisessä uuden 10.8.2022 julkaistun meta-analyysin perusteella.

Analyysi julkaistiin Neurology®-nettilehdessä, joka on American Academy of Neurologyn lääketieteellinen julkaisu. Meta-analyysi kävi lävitse tutkimuksia, joissa käsiteltiin kognitiivisten, fyysisten ja sosiaalisten aktiviteettien vaikutuksia sekä dementian riskiä.

”Aikaisemmat tutkimukset ovat näyttäneet vapaa-ajan aktiviteettien olevan yhteydessä useisiin terveyden hyötyihin, kuten alentuneeseen syöpäriskiin, eteisvärinän vähenemiseen ja henkilön kuvaan heidän omasta hyvinvoinnistaan,” sanoi tutkimuksen kirjoittaja Lin Lu Kiinan Peking University Sixth Hospitalista. ”Vapaa-ajan aktiviteeteista dementian ehkäisyssä on kuitenkin ristiriitaisia todisteita. Tutkimuksemme totesi, että vapaa-ajan aktiviteetit, kuten käsityöt, urheilulajit ja vapaaehtoistyö, on linkitetty dementia riskin alenemiseen.”

Meta-analyysissä käytiin läpi 38 tutkimusta ympäri maailmaa, joissa on ollut mukana yli 2 miljoonaa ihmistä, joilla ei ollut dementiaa. Osallistujia seurattiin vähintään kolme vuotta.

Osallistujat antoivat tietoa vapaa-ajan aktiviteeteistä kyselyiden ja haastattelujen kautta. Vapaa-ajan aktiviteeteiksi luettiin toiminta, jota ihmiset pitivät nautinnollisena tai hyvinvointiaan edistävänä. Sen jälkeen toiminta jaettiin kolmeen osa-alueeseen: henkiset, fyysiset ja sosiaaliset aktiviteetit. 

Mikko
Mikko
Leave a Reply

Your email address will not be published.