Miten esports-urheilijat valmistautuvat henkisesti kilpailuihin?

Miten esports-urheilijat valmistautuvat henkisesti kilpailuihin?

Mikko
by Mikko
March 5, 2024 0

E-urheilu on monien keskuudessa suositumpaa kuin aikaisemmin. Vaikkei kyseessä olekaan se kaikista perinteisin urheilulaji, moni alkaa sitä ymmärtämään entistä enemmän. E-urheilun kilpailijoita alkaa olla vuosi vuodelta enemmän, sillä monia laji on alkanut kiehtomaan. Mutta millä tavoin kilpailuun voi valmistautua?

E-urheilun tie suosioon on ollut hieman kivinen, sillä etenkin alkuvaiheessa sitä ei oikein osattu mieltää urheiluksi. Monelle se oli hyvin kaukana perinteisestä urheilusta, mitä se toki edelleen on. Mutta e-urheilu on silti tullut jäädäkseen ja se on onnistunut kasvattamaan tasaisesti suosiotaan viime vuosien aikana. 

E-urheilu on kilpailua siinä missä muutkin urheilulajit

E-urheilijaksi tuleminen vaatii harjoittelua, paljon toistoja sekä kylmiä hermoja ihan samalla tavalla kuin muissakin lajeissa. Kilpailullinen pelaaminen voidaan tehdä periaatteessa missä tahansa pelissä, mutta on tiettyjä pelejä, joilla on muita suuremmat katsojamäärät. 

Ja aivan kuten muissakin urheilulajeissa, myös e-urheilusta voidaan lyödä halutessaan vetoa. Moni verkossa toimiva casino tarjoaa urheiluvedonlyöntiä niin perinteisistä urheilulajeista, mutta myös e-urheilusta. Eli monin tavoin kyseessä on kilpailu aivan kuten perinteisissäkin lajeissa.

Kuten missä tahansa urheilulajissa, kilpailuun valmistautuminen on aina omanlaisensa työ kilpailijoille. Oli laji mikä tahansa, ne yleensä vaativat urheilijoilta paljon ja kilpailuun valmistautuminen vaatii entistäkin enemmän. Sama pätee myös e-urheiluun, vaikka kyseessä ei kovin fyysinen kilpailu olekaan.

Valmistautuminen e-urheilun kilpailuun

Ennen kilpailuun osallistumista on hyvä miettiä selkeät tavoitteet itselleen ja millä tavoin omaa menestymistä aikoo mitata. Haluaako esimerkiksi voittaa koko kilpailun vai riittääkö omien taitojen parantaminen ja virheistä oppiminen. On myös hyvä miettiä kumpi on tärkeämpää, omaan suoritukseen keskittyminen tai tiimin taitoihin työskennellä yhdessä. Kun omat tavoitteet on huolellisesti mietittynä, on huomattavasti helpompaa pysyä motivoituneena, keskittyneenä sekä luottaa omiin kykyihin koko turnauksen ajan.

E-urheilu ei yleensä ole kovin fyysistä kilpailua toisin kun perinteisemmät lajit, joten omaa kehoa ei välttämättä tarvitse harjoittaa ihan samalla tavalla. Oman mielen harjoitteleminen on silti hyvin tärkeää henkisten vaatimuksien kannalta. Mielen harjoittamista varten on olemassa monia eri tekniikoita, joista voi valita itselleen sopivimman.

Tällaisia ovat esimerkiksi hengitysharjoitukset, meditaatio, mindfulness, visualisointi sekä itsepuhuminen. Kaikki nämä harjoitukset ovat sellaisia, jotka vähentävät stressiä mutta parantavat silti keskittymistä ja lisäävät omaa itseluottamusta. Taitoja voi harjoitella päivittäin ennen kilpailua, sen aikana ja tietysti kilpailun jälkeen

Koska e-urheilun kilpailut kestävät useita tunteja ja päiviä, ne saattavat tuntua uuvuttavilta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Omasta energiatasosta on hyvä huolehtia kunnolla ja välttää uupumista. Energiatasojen hallintaan vaikuttaa nukkuminen, hyvä syöminen, nesteyttäminen sekä harjoittelu ja taukojen pitäminen. Kaiken tämän tasapainottaminen on tärkeää ja siksi jokaisen kilpailijan tulisi löytää se oma rutiini ja pitää siitä kiinni aivan koko kilpailun ajan. 

Vaikka kilpailuun valmistautuisi kuinka hyvin tahansa, voi aina yllättäviäkin asioita tapahtua. Paras tilanne on, jos yllättävät tilanteet eivät millään tavalla vaikuta omaan suoriutumiseen tai motivaatioon vaan pystyy jatkamaan kilpailua kaikesta huolimatta hyvällä fiiliksellä. Monet yllättävät haasteet saattavat aiheuttaa valtavasti negatiivisia tuntemuksia, joista on hyvä yrittää päästä eroon. 

Yksi tärkeimmistä asioita on nauttia itse pelistä. Vaikka tavoitteet olisivat korkealla, on hyvä pitää mielessä miksi on aloittanut e-urheilun ja mikä tekee siitä juuri itselle tärkeän ja hauskan. Vaikka kyseessä onkin kilpailu, ei sen kannata antaa vaikuttaa omaan intohimoon lajia kohtaan. Pelaa siis kiitollisuudella ja innokkuudella, äläkä unohda juhlia omia saavutuksia, olivat ne sitten miten isoja tai pieniä tahansa. Mitä enemmän itse pelistä pystyy nauttimaan, sen positiivisemmaksi kilpailu muuttuu ja se auttaa myös rentoutumaan.

Hyvä valmistautuminen kilpailuun kuin kilpailuun kannattaa aina

Olipa kilpailutilanne mikä tahansa, siihen valmistautuminen on e-urheilussakin todella tärkeää. Mitä paremmin pystyy hallitsemaan omaa mieltä, energiatasoja ja yllättäviäkin tilanteita, sen helpompaa kilpailusta selviäminen on. Hyvän valmistautumisen ansiosta voi paremmin keskittyä myös nauttimaan pelaamisesta.

Mikko
Mikko
Leave a Reply

Your email address will not be published.