Huoli Itä-Afrikan ruokaturvallisuudesta kasvaa

Huoli Itä-Afrikan ruokaturvallisuudesta kasvaa

Mikko
by Mikko
August 29, 2022 0

Afrikan sarven kärsii kuivuudesta ja satojen tuhoutumisesta jo neljännellä sadekaudella peräkkäin.

Sateet eivät ole ulottuneet itäisen Afrikan alueelle jo neljännellä sadekaudella. Näin ei ole käynyt satelliittien tiedon mukaan 40 vuoteen. Tutkijat ja apujärjestöt varoittavat erittäin suuresta ruuan puutoksesta vuonna 2022 Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa. Säätiedotusten mukaan seuraavakin sadekausi ei yltä normaalille tasolle ja siksi ilmasto- sekä maatalousasiantuntijat pyytävät valtioita ja apujärjestöjä varautumaan ruoka-avun tarpeeseen.

Heinäkuun 29. julkaistun Food Security and Nutrition Working Groupin raportin mukaan pahin kuivuus 70 vuoteen on jättänyt yli 16 miljoonaa ihmistä Afrikan sarvessa ilman kunnollista juomavettä. Pellot kärsivät jo kolmatta vuotta putkeen ja maidon tuotanto on pienentynyt. Lisäksi yli 9 miljoonaa tuotantoeläintä on kuollut tai teurastettu veden- ja laitumienpuutteen takia. Samalla paikalliset konfliktit, COVID-19, hyönteiset ja Ukrainan sota ovat aiheuttaneet hintojen nousua sekä perustarvikkeiden puutetta. Arviolta 18–21 miljoonaa ihmistä kärsii nyt ruokatilanteen epävarmuudesta Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa.

Trooppiset maat Afrikan sarvessa kokevat normaalisti kaksi sadekautta: lyhyet sateet tapahtuvat loka-, marras- ja joulukuussa kun taas pitkät sateet maalis-, huhti- ja toukokuussa (joillakin alueilla sateet pitenevät elokuuhun). Vuonna 2020 ja 2021 lyhyet sateet olivat huomattavasti pienempiä kuin normaalisti ja vuonna 2021 myös pidemmät sateet olivat normaalia kuivempia.

Vuoden 2022 lyhyiden sateiden sademäärä oli tähän asti alueella tapahtuneista sateista pienin. Samalla alue on kokenut todella korkeita lämpöasteita, jotka kuivattavat maaperää ja jo ennestäänkin pienentyneitä vesimääriä. 

Mikko
Mikko
Leave a Reply

Your email address will not be published.